Как възникна властващата сега у нас мафия

(Из сензационното интервю на члена на Комисията по досиетата, историка В.Кацунов в днешния (5 септ. 2007 г.) брой на в-к СЕДЕМ.)

… ДС сега продължава да съществува на същия принцип както преди. Един оперативен работник в миналото е действал с 20, 30, 40 души. Той би могъл и днес да има връзка с тези хора, защото е наясно с житейския им път, познава техните проблеми, знае кои са положителните им качества. Ако този бивш началник е достатъчно ловък, той може да поддържа такава голяма група от хора чрез едни добри зависимости. Не е нужно непременно той да се отчита някъде.

Такава група (от организирани престъпници) може да се нарече мафиотска… У нас мафията се дели на политическа, икономическа, цигарена, петролна и тези нерегламентирани групи трупат изключителни финансови средства.

… Четейки досиетата, оставам с впечатлението, че ДС е помогнала на мнозина – на някои да влязат в университета и да го завършат, на втори да станат посланици, на трети да оглавят партии и други институции. Нормално е тези хора след това да бъдат задължени на организацията, която толкова много им е помогнала в живота.

Въпрос на личен морал е хората, работили за ДС, какво ще правят по-нататък, а въпрос на етика – защо работодателите ги държат на работа. Като член на комисията не искам да се изказвам по тези теми, защото ние не сме нито съд, нито етичен органи, за да казваме кой е крив и кой е прав. При всички случаи ние ще извадим наяве сътрудниците на ДС, а после нека всеки да си носи кръста – какъвто сам си го е сковал.

Съвсем естествено е БСП да има най-много хора, принадлежали към Държавна сигурност. В ДПС също има множество агенти. Такива обаче са и обществените очаквания и едва ли някой ще се изненада от това. Ще има изненади за отделни личности, за които не се е предполагало, че са били сътрудници на ДС. Сред тях има бивши или настоящи партийни лидери, но в крайна сметка всяка партия си носи отговорност, това е вътрешен проблем. Ние все още работим с малък кръг от документи – само с личните дела. ДС обаче е огромна машина, в нея има служебен, партиен архив, база от нормативни актове. Ние все още не можем да кажем как точно е функционирала, защото имаме само бегли впечатления чрез отделни личности. Трябва ни време да вземем документите, да ги прочетем и обработим. В Германия с добре организирания си народ това се случи за 15 години, докато при нас не е ясно колко ще трае.

Ние не се произнасяме за това кой секретен сътрудник е реактивиран, а само за лицата, за които има сведения до 1991 г. Ако след тази година нещо се е случило, ние не разполагаме с документи. Според процедурата, засягаща кадровите служители на ДС, останали на работа след 1991 г. папката с документите им се разшива. Новите листове се отделят и остават в съответното ведомство – МВР, НРС – а тези до 1991 г. се предават. В чл. 32 от закона се казва, че хора, които продължават да работят за ДС и в интерес на държавната сигурност, не бива да се обявяват. Досега в работата ни не се е налагало да прибягваме до този член.

Всички историци знаят: властта не се дава, тя се взема. А у нас тя беше дадена, или по-точно сдадена и така БКП престана да управлява. Не мога да си предсавя, че това е станало без сценарий, защото другото се нарича народно недоволство, революция, бунт, въстание, а такива не видяхме. Просто кравите престанаха да дават мляко, хлябът изчезна, появи се недоимък на хранителни стоки, за да можем да излезем на улицата и да проявим недоволство.

Връзката между политика, икономика, ДС, организирана престъпност е очевидна. Това, че не сме я извадили на повърхността, нищо не означава. Ние все още знаем малко, но се надявам да научим повече. За целта трябва да бъдат проверени множество документи, различни от досиетата на отделни лица, да се проучат т.н. исторически извори. Засега обаче ние сме натоварени със задачата да извадим на бял свят хората, работили за ДС. Разбира се, ще дойде и моментът, в който ще почнем за проучваме как е функционирала ДС. По отношение на правителствата на прехода – документите за тях все още не са пристигнали. Но и тук не очаквам сензации като цяло, а само по адрес на отделни личности…

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s