Корицата на книгата БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА

Ето вече можете да видите корицата на новата ми книга, която ще излезе след броени дни. Така, както я направи издателството ИЗТОК-ЗАПАД на Любен Козарев. Един човек, ангажиран така страстно с издаването на хубави, значими, смислени книги – преводни и на български автори. Благодаря на г-н Козарев за това, че се зае с подготовката за печат на новата ми книга – и че успя да завърши тази трудна работа в най-кратки срокове.

korica.jpg

(При прехвърлянето тук файлът загуби качеството си, имайте го предвид.)

Ето и крайния резултат: засега книгата е само във… виртуален вид, но пък скоро й предстои… материализация, раждането й като „книжно тяло“. Това наистина винаги е било едно тайнство – за мен поне. Както се ражда човек, така се ражда една книга. „Зачева“ се най-напред в душата на автора само като идея, после той се чувства дълго време… бременен, носи в себе си плода, мира не може да си намери от обзелия го трепет, после идват… родилните мъки, това е писането, жестоки са мъките, свързани с т.н. творчество (да създадеш нещо ново, невиждано, за първи път съществуващо, как да не е тайнство това?!), и накрая всичко завършва и се успокоява с… родилния вик на рожбата, това е появата на книгата на белия свят – както се появява в света и малкият човек, новороденото дете.

Ако ми позволите да изменя малко мисълта на Платон, ще кажа: както жените раждат деца, така мъжете раждат… книги. Платон казва идеи. Все същото е за тия, които боравят със словото. Децата на мъжете са идеите – или книгите. Непостижимо с ума тайнство е раждането на всяко живо нещо: било животно, било човек, било… книга.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s