Пробуждащият се разгневен българин

(Една остра полемична публикация на в. „България”, Чикаго, САЩ. По предложение на читатели на блога я препечатвам, ала държа след това да си кажа своето мнение по повдигнатите въпроси: за да не излезе, че се солидаризирам изцяло с изложеното от автора на този, да го наречем, апел.)

Толкова гняв съм събрал в душата си, че ако го отъждествявах с барут, щях да съм събрал колкото за една голяма и страшна бомба! С която мога да унищожа половината ни държава. А съм само един обикновен българин. Значи, ако някой друг има същото усещане в себе си, да ми се обади, за да видим заедно как да я оправим тая местност България, а ако не намерим решение, просто да я гръмнем и толкова! Защото да живеем в рая, превърнат от няколко групи лъжци и крадци в ад, и да търпим още гаври, просто няма смисъл. И вече не става. И както малката вълна, по редица обстоятелства може да резонира до ужасно разрушително цунами, тъй и аз сега те викам човече, българино, за да чуеш не мен, а себе си, защото отдавна си млъкнал и само гледаш с широко отворени, безразлични очи, как всеки ден те крадат, мамят и убиват. Как те разпъват като Христос невинен, а съдиите ти са порочни и престъпни люде. Как да съдиш и ти, защото оня съвет от Библията вече не важи. Защо не важи ли? Защото е вреден в самата си същност и обслужва нечии интереси!

Но да започнем отначало и съвсем простичко. Доколкото си спомням, изразът бе: „Не съди, защото ще бъдеш съден и ти”. Вярвай ми, имам чувството, че го е казал някой депутат от последните няколко народни събрания в България. Как да осъдиш и вкараш в затвора или накажеш някого за нещо, заради което и самият ти си влязъл във властта и практикуваш всеки ден? Та нали кражбата в особено големи размери е основният стимул за всеки човек, занимаващ се с политика у нас. Че то иначе всичко се обезсмисля, нали?! Така значи, ти, който си също такъв обикновен българин като мен, не бива да се страхуваш от съд, защото всъщност ти си жертвата. Теб са лъгали, крали и убивали толкова години до сега, значи ти можеш и ТРЯБВА да съдиш, но точно и справедливо. Когото трябва! А не да чупиш седалки на стадиона, да хвърляш бомбички по невинни хора и да трошиш автобусите на феновете на посредствения противников футболен отбор. Съди истинските престъпници в тая страна, човече! Съди политиците!

За какво да ги съдиш ли? Ами дай да започнем с най-важните десет причини:

1. Защото те лъжат!
2. Защото те крадат!
3. Защото те манипулират!
4. Защото те зомбират посредством масмедиите!
5. Защото няма здравеопазване!
6. Защото няма достойно заплатена работа!
7. Защото законите не се спазват и няма справедливост в съда!
8. Защото вече няма нравствени норми, критерий и ценности!
9. Защото няма държавност!
10. Защото няма бъдеще за България!

Знам, че можеш да продължиш списъка, но да спрем до тук! Ако само за гореизброените грехове потърсим отговорност на политиците, ние не само ще сме се събудили и отрезвили, но ще знаем и какво да правим от тук нататък.

А сега най-важното и най-трудното! Как да се противопоставим на организираната във властта и извън нея престъпност? Давам си сметка колко обезверен и отчаян си, българино, но всичко е възможно, ако е за добро и не си сам по пътя! Тогава и Бог ще е с нас, ще ни пази и ще ни помага! И понеже трудно ще се организираме и съберем „двамата” в цяла България, аз ти предлагам следното: От 18 август 2007 г. насетне, всяка събота след обяд, точно в 15 ч. в населеното място където живееш, на най-големия площад, излизай с вестник в ръка! Няма значение с какъв вестник и от коя дата. Просто излез, за да те видя! И да знам, че не съм сам! А когато станем достатъчно, ще сменим вестника с друго. Досещаш се с какво, нали? И за да се познаем все пак, ще е добре да се поздравим с нещо. Аз ще ти кажа „Утре!”, а ти просто ми отвърни „Идва!” Така ще знаем за какво още живеем на тая земя и ще го чакаме това УТРЕ. Ще можем да преброим колко сме и заслужаваме ли сегашната си съдба или можем да я променим към по-добро. А един ден и аз мисля, че няма да е толкова далеч тоя ден, аз ще те поздравя с „Днес!”, а ти извикай колкото можеш по-силно „Сме ние!” И вярвай, че и нашият ден ще дойде, българино! Ще дойде!

Защото тоя живот не е само пари, секс и чалга! Има и други неща! И доста от по-възрастните си ги спомнят, а от по-младите са стигнали до тях по собствен път. И ако през последните години тия неща се изпразниха от смисъл и съдържание, то сега ние с теб трябва да ги напълним!

За какво говоря ли?

Говоря за ДОСТОЙНСТВО, ЛЮБОВ и ВЯРА! Защото и трите ни бяха отнети умишлено, защото без тях ние с теб не сме никакъв народ, а стадо! Без тях нямаме сигурност, смисъл и бъдеще в живота си!

По-умни от мен и теб хора са казали, че от много приказки файда няма. Аз ти предложих нещо и ако те има, ще те чакам всяка събота българино! Ти сега ще погледнеш скептично на подадената ми ръка, после за всеки случай ще минеш през площада, за да видиш дали има и други луди като мен, а като се съберем достатъчно, ще почувстваш оня кураж, който винаги си знаел, че имаш, но ще използваш само в краен случай. Сега случаят е такъв, а после… ще видим!

С много обич и надежда, че те има: Красимир Бачков

(Препечатано оттук.)

Реклама

7 comments

 1. vladi57

  Чудесно, че има нагласа за промяна, въпросът е да се направи правилно. „Секретни срещи“ с вестник под мишница, или роза на ревера са неща от „въоръжената съпротива“ – т.е., детинщини! България трябва да е правова демократична държава, пълноправен член на най-демократичния съюз в света. Имаме демократично избрани органи за управление, и просто трябва да се организираме да накараме тези органи да си заслужат заплатите, които им плащаме. Тези от тях, които искат да движат нещата както трябва, остават, докато докато движат нещата. Тези, които злоупотребяват с власт, информация, положение, си отиват (ако не да отидат на среща със съдиите…). Разберете – революционния погром от рода на този над едновремешния партиен дом в София е част от болшевизма, и той не трябва да има нищо общо с Европейска България! Имаме подкрепата на целия интелигентен свят – всичко, което трябва да се направи е ДА НАКАРАМЕ ИНСТИТУЦИИТЕ ДА СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА!

  Всички трябва да се обединят на протест в подкрепа на зачитането на човешките права (на всекиго!!!), ДЕЙСТВУВАЩИ съдебна власт и полиция. За промяна на Конституцията в частта и за количеството, качеството, задълженията и подбора на народните представители, с цел народното събрание да започне да върши работа, т.е. качествени закони. Дори да имат желанието, докато всички като цяло не спрат да подкрепят негласно, с действия, корупцията, управляващите няма да се справят с нея. Да се плащат данъци е ДОСТОЙНО и БЛАГОРОДНО нещо, а не наказание. Практиката всички в офиса да са назначени с минимална заплата „за да не плащаме данъци“ е форма на кражба! Болният проблем с ромите трябва да се реши с твърда ръка и ПОДКРЕПА ЗА РОМИТЕ! И още много може да се говори…

  Българите трябва да осъзнаят силата на статута си на европейци, и да започнат да действуват като такива!

 2. Ружа Братанова

  Влади,пак аз ще ти опонирам и ще се опитам да спазя добрият тон,макар че ми е трудно да бъда умерена след 17г гавра с българският народ.
  1.Варно е,че имаме демократично избрани народни предтавители,които ковяха законите,обаче.Тези демократично избрани народни представители,първото нещо,което направиха за себе си е, да се скрият от законите,които сами ковяха,при това доста калпави като се облякоха с депутатски имунитет.За какво им е този депутатски имунитет,според теб?Само и единствено,за да не могат да бъдат привличани под съдебна отговорност,когато крадат като членове на директорски бордове,някои от тях даже не знаят на колко борда са членове,но цуцат от там,а уж са подписали декларации,че няма да упражняват друга дейност освен парламентарна.Същите народни избраници най-вещо газят сътворените от тях калпави закони,като не попълват имотните си декларации или попълват такива с невярно съдържание.За никого от тях няма наказателно последствие,поради „депутатският им имунитет“.Да си спомняш колко парламентарно време бе изядено в дебати и в крайна сметка не си дадоха имунитета,т.е.не се отказаха от него.Ти на това демокрация ли му казваш?Защото народа има друго определение за такава политическа наглост и дебелоочие.
  За каква съдебна отговорност говориш,когато по закон,заради този депутатски имунитет такава просто не може да им бъде потърсена.А и никой прокурор не се кани да им я търси.В България този т.н.демократичен преход е само една имитация на демокрация.Боравене с демократични термини,словоблудстване зад което се прикриват явни грабежи,злоупотреби с власт,както и финансови,политиката е в поддържане на монополистите,нещо което в САЩ се санкционира,нали?Помниш делото срещу Бил ГейтсКакво ще кажеш например за родната ни Топлофикация,която същият този бг парламент превръща в монополист.Нещо да ти говори факта,че дори Вальо Топлото с милионите в Австрия и Швейцария не можа да бъде осъден от бг правораздавателна система и то след подаден сигнал от Австрия,че далаверата смърди!?Хайде да не задълбавам с проблемите от сутринта…всички знаем,че
  -народните ни представители се избират демократично,но законите,които те гласуват са калпави!Избирателен закон,
  липса на закон за референдуми,
  избирателно отваряне на досиетата вече 10г,невъзможност за търсене на отговорност на всеки отделен избранник,гласувяш за партийна листа за хора,които не познаваш и на които не можеш да потърсиш персонална отговорност,ако си недоволен от работата му или знаеш далаверите му.Те са просто недосегаеми не само за тези,които са ги турили там,ами и за съдебната система.Хубави лозунги вдигаш приятелю,но от Америка,където могат да бъдат прлагани,без да съм убедена в това,защото достатъчно много филми сме изгледали и тук за корупцията и по американските върхове.Само че ония върхове там са толкова високи,че обикновеният американец или не ги вижда или не му пука,защото на него са му гарантирани образование,работа,социални и здравни осигуровки,дом на кредит,кола на кредит и кредит за екскурии.Цялата им държава е най-големият кредитен длъжник на световните банки.Нашата Българийка обаче е шуробаджанашка държавица и си се познаваме и си се знаеме.Нещо,което за САЩ просто е немислимо.Тук всичко се вижда и се знае.Кой кой е, какъв е и какви ги върши.Американците никога не са живяли в условията на социализъм,а българина е.Българина не понасяше диктатурата на една партия,червеният терор,невъзможността да пътува зад граница свободно,но …същият този българин,един от които си и ти не отрича безплатното образование и здравеопазване,които държавата му гарантираше,а сега са му отнети.Батаците точно в тези две сфери нямат край,и те ще се задълбочават,поради липса на ефективен контрол от страна на държавата.Накъдето да се обърнеш кражби и злоупотреби,далавери,далавери,далавери.
  Тази дума стана емблематична за българският демократичен преход.Ти четеш в интернет и за полицейският произвол над млади хора,миньори,пенсионери,когато решат да протестират,спазвайки и последната буква от закона.Само че протестиращите я спазват,а органите на реда нарушават закона.Това ли е според теб европейска България?Цял народ да спазва законите само държавните институции да ги нарушават.Влади,живота не се живее само с лозунги и красиви фрази,и добри намерения,защото знаем…
  „пътя към ада е застлан с добри намерения“.Тук става дума не само за лошо управление,а за престъпно такова от две деситилетия насам.Държавата е абдикирала пред всички проблеми в нея,пред гражданите си,пред Законите.
  Влади,ораторе,тук даже и като се напием щом отворим вестника или телевизора изтрезняваме за малко,за да чуем и видим днешната порция ужас,който се е случил на някого от нас и пак се напиваме,
  защото нищо друго не ни остава.В момент на отрезвяване пуснем нещо по интернета и ти веднага се появяваш,за да изръсиш поредната порция „указания“за демократична търпеливост.
  Бъди жив и здрав.С уважение Ружа

 3. Иван

  Вие които така вдъхновено пишете тук направихте ли си труда да проверите кой е вестник България от Чикаго с „острите“ полемични статии, кой е Хамид Русев- собственика на този вестник… и дали има той нещо общо с тия които клеймите. И дали в-к България не посрещна с ибриците си Георги Първанов в Чикаго. Симпатични сте във вдъхновението си, но нищо повече.

 4. Ружа

  Иване,
  разбира се,че няма откъде да ги знаем тези подробности,ако не се яви някой,който ги знае,за да ни светне.
  Разбира се,че ти благодарим за това.Всъщност аз открих тази статия във
  http-frognews.bg-frog и се впечатлих от емоционалността на автора,но сега пък кажи,ако знаеш кой пък стои зад тоя фрогнюз.бг?

 5. Ружа

  Иване,и да вземеш все пак да обясниш каква е връзката между световнонеизвестният българин,който е намерил единствен вестник,готов да публикува статията му и посещението на президента-агент Гоце в редакцията на вестника?
  Да не би автора да е подметката на президента?
  По-скоро вестника,чрез публикуване на статията на Бачков си придава вид,че е независим и безпристрастен.
  Нас,електоралната маса ни употребяват винаги,когато това им е нужно.

 6. Ружа

  Иване,да не би като Гоце е ходил в редакцията на този вестник,автора на статията да е бил подметката му,бе пич?!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s