Тъпо балканско шикалкавене

Според мен решението да се пристъпи към публикуване на досиетата бе взето под натиск или по препоръка на Европейския съюз. България дълги години отказваше да анализира, да разчисти миналото. Очевидно вярваха, че с балканска хитрост могат да се скрият зад Дунава. Но беше наложително един ден да се отворят досиетата.

Според мен социалистите прецениха абсолютно погрешно значението на публикуването на досиетата. Сега се появиха нови имена, аз лично не знаех, че Жан Виденов се числи също към сътрудниците на Държавна сигурност. Появиха се и други досега неспоменавани имена. Но още в миналото имаше списъци с имена, които днес отсъстват.

Вероятно има още архиви като архивите на Кирчо Киров, които още не са проверени. Важно е досиетата да бъдат публикувани. Макар че никой няма да бъде наказан, никой няма да бъде отстранен от парламента, но все пак се даде гласност!

Един човек като Бриго Аспарухов застава пред обществеността и казва, че Държавна сигурност е била добра школа: „Там се научих на точност, мениджмънт, организация, на всичко това, което по-късно ще ми е необходимо като кмет на София.“ Това е абсолютна наглост! Наглост, която според мен не би трябвало да е възможна в рамките на Европейския съюз, но явно такива неща могат да се изричат в България!

Смятам, че става дума на първо място за един вид обезщетение спрямо жертвите на комунизма. Ако архивите са отворени и ако поне обществеността окаже натиск, жертвите на комунизма могат да почувстват, че дългогодишните им мъчения не са били напразни, че все пак има известна справедливост.

Публикуването на досиетата само по себе си не може да създаде справедливост, 100-процентова справедливост, дори не и 50% справедливост, но все пак дава гласност на събития от миналото.

А това е важно в една демокрация, в една държава, в която е безразлично дали си бил комунист, дали си сътрудничил на Държавна сигурност, или дали си бил жертва на режима… В която всичко е една огромна бъркотия… Според мен една такава държава не може да се превърне във функционираща демокрация.

(Д-р Хайнц Брам, немски политолог, препечатано от ДНЕВНИК.)

Реклама

4 comments

 1. ju

  Питам само поради простата причина, че не съм на ясно …

  Как става ясно дали някои (или всички) от тези имена които сега се разкриват, са били от „лошите“ които са писали доклади и заради които хора са влизали в затворите?

  Може ли все пак да става дума и за чиновници или писатели 🙂 ?

  ju

 2. Amers

  Кoгато се споменава дори само името Бригадир Аспарухов и добрите ченгета от първо главно управление на Държавна сигурност, да се задават веднага следните въпроси:
  Беше ли държавна сигурност(в частност Първо главно на ДС) добра школа за:
  -организиране и изпълнение на убийството на Георги Марков ?
  -неуспешния/успешния опит за убийство/сплашване на бившия офицер от ДС и говорител на „Свободна Европа“ Владимир Костов ?
  -успешното докарване от Дания в България в чувал от дипломатическа поща на достойния българин Арсов, в последствие „самообесен“ в затвора на две вратовръзки ?
  -опита за убийството на папа йоан Павел II ??
  -многобройните шантажирани, компроментирани и заплашвани с убийство на тях и децата им българи, избягали от българския комунистически концлагер ??

 3. Ружа

  Някой тук,може ли да ми обясни разликата между добър и лош доносник?
  Значи добър,който е написал доноси,в нормата и отгоре,а лош,който не си е изпълнил нормата ли?
  Няма добри и лоши ченгета,щом са се занимавали с едно и също,да клепат нормалните хора и срещу това да получават хонорари!!!Да не би да са им плащали на количество доноси и то да е определяло заплатите им?
  Няма добри и лоши помияри.Помияра си е помияр и от време оно,предателите са ги убивали!
  Който може да предаде един,може да предаде и сто,и хиляди,и милиони!Даже и майка си ще предадат и за такива, майките казват:“По-добре да не те бях раждала“.И това сме чували,нали?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s