Да почетем със спомен жертвите на терора от 11 септември 2001

Днес преди шест години в Ню Йорк тия, които невероятно силно мразят западната цивилизация на свободата, демокрацията и човечността, нанесоха своя така жесток терористичен удар. Срещу Америка, най-мощната опора на свободата, демокрацията и хуманността: да, без Америка и нейната мощ този свят може да стане кошмарно място. Слушал съм извратеняци и у нас, които без свян са ми казвали, че се били радвали на това, че Америка е ударена така жестоко – и че й било най-после отмъстено право в сърцето. Тия също са ми казвали, че им било най-приятно да гледат как “гаднярите-американци” скачали от 100-ия етаж, та да не изгорят живи. Явно им е било много приятно да си представят как тия хора летят стотици метри в бездната и след това се размазват на асфалта…

16.jpg

Аз пък изпитвах тогава съвсем други чувства. Има хора на този свят, за които човешкият живот е нещо свято, и затова отнемането му по каквито и да е подбуди, дори и „най-величави“, е винаги престъпление. И няма значение каква е националността, каква е расата, богат ли е или беден, или пък къде живее: всички ние сме Божии чада и имаме еднакво право на живот. Така ме е възпитала да мисля западната цивилизация, която уважава индивидуалността на човешката личност и нейното свещено право на живот и свобода.

Има и други хора, които обаче са на път да загубят човешкото у себе си. Това са поклонници за злобата, на завистта, на ненавистта. Те са способни на всякакво зверство в угода на своите утопии и предразсъдъци. Такива бяха и са все още комунистите. Такива са терористите-ислямисти сега. Такива са и много болни глави у нас, които получават нервни тикове като чуят думата свобода. Или примерно думата демокрация. Които не понасят ценностите, върху които е устроена западната цивилизация на свободата и на човечността. Объркани глави и у нас има много, прекалено много. Свестните само дето недостигат…

Та да си спомним в този ден за тия, които умряха на днешния ден преди шест години само защото са имали една „вина“: че са били свободни. Че са били граждани на Америка, страната, която поставя на първо място свободата. Америка, чиито народ благодарение на свободата си постигна всякакви чудеса, много величие и също и богатство. И затова така го мразят всички ония, които просто не намират сили да поемат и те по благословените от самия Бог пътища на свободата. Тяхната ненавист обаче ще бъде пречупена ако трябва и със сила: никой няма право да използва други човешки същества като средство за постигане на някакви цели. Каквито и да са тези цели: човекът сам по себе си е най-висша цел за човека…

Реклама

10 comments

 1. Dobrata

  Никога няма да забравя този ден, няма да забравя как се прибрах от работа в къщи и майка ми разтревожено каза: „Нещо се е случило в Америка“, гледах в екрана на телевизора като хипнотизирана, пред очите ми самолет удари втората кула, беше ужасно! Нещо се счупи в мен, като че ли умряха някакви надежди и доверие в сигурност се прекърши. Тези, които дълго след това коментираха злорадо, бяха просто едни низши същества, същите не трепнаха и при трагедията с подводницата Курск, нито при престъплението, извършено покрай „спасителните“ акции в московския театър по време на представлението „Норд Ост“ или откровеното убийство на десетки дечица в Беслан!

 2. Darth Sparhawk

  Бог да прости всяка една от жертвите на 11 септември – една от най-черните дати в най-новата история на света.
  Но САЩ няма да падне тъй лесно, както се надяват противниците му. Тези хора са много по-силни, отколкото си мислят враговете им и няма да се предадат.
  Иначе напълно съм съгласен с изводите на Ангел Грънчаров за свободата и правото да бъдеш, какъвто си искаш.

 3. Ружа

  Никога няма да забравя този 11 септември
  2001г.Както сме се разположили в общият хол на апартамента,в който живеехме, заедно с още един бг лекар-анестезиолог,
  току що върнал се от работа и си приготвя обяд,който в Либия обикновено е към 3,поради работното време,което приключва в 2 за първите смени и си щракам с дистанционното нагоре надолу и изведнъж се заглеждам в някакъв гръцки канал и гледам:О,ужас!Предаване на живо!Самолет се забива в първата кула близнак.Викам докторите/другият е съпруга ми, също току що върнал се от работа,но аз не помръдвам от мястото си и гледам като вцепенена/ да дойдат да гледат,ама те гладни, хвърлиха по един поглед и пак се забиват в кухнята,кой прави салата,кой топли студено ядене и си говорим през отворената врата.Аз им обяснявам,че това е на живо и за да се уверя прехвърлям на СНН,а те ми обясняват,че това е някакъв филм на ужасите,който не разбирам и си въобразявам,че е истинско.Ядосах им се и им тупнах шишето с ракията на масата и ги изкомандвах:“Стига с вашия мъжки вълчи глад,дявол да Ви вземе!Елате да видите нещо,което никога до сега не е било и е ужас на живо и най-гадното е,че си съпричастен, ням свидетел и нищо не можеш да направиш!“.Те като че ли още невярващи с неохота оставиха салати,
  манджи и котлони, и седнаха пред телевизора и не само забравиха глада,но забравиха и да говорят.След малко се забива и вторият самолет в другата кула и сякаш всичко е сън!Невероятно.
  Невъзможно.Сякаш света се разпада.
  Още по-тревожно стана,когато от вън започна да се дига шумна дандания от бръмчене на много коли и вой на клаксони.И като че ли точно в този момент осъзнаха,че всичко е истина.
  Изведнъж се появиха стотици коли по улиците,които надуха клаксоните неудържимо в спонтанен изблик на радост.Такава шумотевица,гюрюлтия,
  радосни възгласи и зловещо тракане на щори,които бяха дървени и в компа живееха предимно чужденци…известно време се опитвах да прехвърля на ум колко коли може да има отвън.При положение,че едно семейство има деца от 10 до 15 и по-вече и няколко автомобила,
  колко ли хора може да тържествуват от вън!?И докато се опитвах да пресметям…се чу и стрелба от вън
  ….после воят на клаксоните, както почна изведнъж,тъй и изведнъж утихна след около половин час.Настана още по-зловеща тишина.А в това време кадрите показват как третият самолет се удря в Белият дом.Него ден никой не яде,нито пи,а само отливахме за Бог да прости!
  Тъй като в болницата съм се нагледала на страдания човешки всякакви и знам как боли от изгаряне,какъв е ужасът да си хванат в огнен капан,да предпочетеш смърт в търсене на избавление,летейки като птица,глупости!като парцал,жив човек да се метнеш от не знам си каква височина и да изглеждаш от страни като хартийка и да се размажеш на асфалта и за части от секундата от жив човек да се превърнеш в кървава пихтия…..О,не!Не помня вече колко такива хартийки успях да преброя,но никога този ужас не може да бъде заличен от паметта ми,защото знам,че това не бяха никакви хартийки,а хора!
  Единствените думи,които успяваха да излязат от устата ни бяха УЖАС,КОШМАР,ЧУДОВИЩНО!
  А на вън пак се почна стрелба.Никой не знае кой стреля и защо?
  И само по възцарилата се тишина часове след това разбрахме,че силите за вътрешният ред са охладили страстите на ислямистите.Кой каквото ще да ми разправя за Кадафи,знайте,че е светски човек.Познава племето си и то не може да бъде ударжано само и единствено,чрез диктатура.Виждате сега какво става в Ирак след смъртта на диктатора.
  Гражданска война без известен край.Още много години американците ще има да хвърлят там пари и войска,и никой не знае какво ще произлезе от това.
  Все още събирам всякакви материали и все искам да разбера истината и все ми се струва,че нищо не е станало без помощ от вътре.Но кой?Защо?Какви интереси допринесоха тази човекомеселочка да се случи?Още тогава арабите твърдяха,
  обикновените хора,с които сме работили рамо до рамо и казваха,че това не може да се случи,ако е нямало помощ от вътре.Интелигентите араби също бяха не по-малко потресени и възмутени от младите необуздани ентусиасти,надували клаксони по улиците на града.Никога не поставяйте хората под общ знаменател.
  Сега,когато Ви разказвам това,отново съпреживявам и все не мога да намеря отговор на един простичък въпрос:“Как 150 души на едно място,са допуснали да се случи всичко това с тях?Как не са се намерили двама,трима,5,10,които да скочат изведнъж и да обезвредят терориста?“Аз,ако бях там,най-вероятно щях първа да умра от куршума на терориста.Така си мисля.
  Всъщност никой от трите самолета не е останал жив,за да разкаже..кое как е било,само журналистите предположиха,че в третият самолет,който се разби над Пентагона е имало опит за съпротива в самолета и това е допринесло да не бъде унищожен Белият дом,а само едно крило от него.Кой знае,може би там е била моята двойничка.

 4. Ружа

  Днес с петиция пред Американският конгрес ще излязат 130 американски експерти,инженери и архитекти,които смятат,че събарянето на двете кули-близнаци е станало с помощ от вътре и не без знанието на правителството.
  В дир.бг има сайт,който показва кой и защо има интерес да се случи всичко това,както и да се въведе термина“световен тероризъм“.

 5. Ангел Грънчаров

  Това са глупостите на американските леви, Ружа, не им вярвай, и те не са наред като нашите: помниш ли какво твърдяха те по повод запалването от тях самите на Партийния дом едно време?!

 6. Ружа

  Ачо,в съобщението не е отразена партийната принадлежност на 130-те експерти и май става дума за експерти,а не за комунисти…
  В тази трагедия няма ляво,няма дясно.Има жертви.Истината за тяхната гибел трябва да се узнае,защото освен комунизъм и демокрация има и други нещица в света,
  които са и над двете,и над обикновението хора.Дай го малко по-мащабно.За разлика от младите,ние с теб сме учили туй онуй,дето те не са,поради реформи и дефекти в образователната система.

 7. Ружа

  Ха,хах,ха…изсмя се графа на развален испанки..Ачо, помниш ли клането на пазаря в „Сребреница“,за което се доказа,че е свършено от „десните“ косовари,които уж се бореха с режима на комунистическата диктатура на Милошевич и бяха поддържани от американците,заради отстояване на човешките им права и съсякоха именно съгражданите си,мюсюлмани и го приписаха на сръбските комунисти?!Съсякоха своите съграждани,с цел да компрометират Милошевич и режима му, и да предизвикат световното внимание и недоволоство?!
  И го предизвикаха.“Целта,оправдава средствата“.
  Югославия бе бомбардирана.И сякаш никой не се сещаше,че става дума не само за човешки права,ами и за разделяне и раздробяване не само на Югославия,за която всички югославяни още милеят.Там беше приложена,не мое мнение,а цитат на югославяни/ и християни,и мюсюлмани/,че там“ е имало универсална формула,по която хората да живеят добре заедно,
  въпреки различията между тях“ и формулата,и Югославия са разрушени завинаги.Нима никой не вижда как се променя географската карта на Балканите и никой се сеща,че се прилага изпитаната през вековете максима“Разделяй и владей“!?
  Помниш ли кой даде коридор на американските бомбидоровачи?
  Вече никой не говори за Милошевич,него просто го няма.Вече ни говорят за автономия на Косово?Какви са косоварите?Албански цигани,които сами казват за себе си,че главите им са като дувари.Към коя държава ще се приобщят албанските цигани,но мюсюлмани,за разлика от нашите цигани-християни?Към България,към Македония,към Сърбия или естествено към мюсюлманска Албания?Като прибавиш към това и броят на албанците в Македония,
  които се въдят като хлебарки на фона на
  „македонците“ сещаш ли се как по демократичен път в Македония някой ден най-демократично властта ще премине в ръцете на албанските цигани,мюсюлмани?
  На фона на всичко това,което се случва в България, с нашето ДПС да ти замирисва на нещо,за което не знаем нито как ще се случи,нито как ще го гасим.Да ти иде на ум,че зад тях стоят най-богатите на петрол афро-азиатски мюсюлмански капитали?!..
  Чувал си и за Израел,който пък е най-въоръжен до зъби,най-богат на капитали и агресор и чийто капитали управляват не само Израел,САЩ,а и света.
  Този 11 септември в САШ е еблематичен за цялото човество,но дали сме си извадили изводите от него или само ще минем с Бог да ги прости?!За никого не е тайна вече,че точно там,в тези две кули близнаци е имало най-много еврейски офиси и дни преди това са си изнесли имуществото,състоящо се в златни кюлчета и ценни документи.И тази случка даде наименованието на ново понятие-
  тероризъм.И естествено и спонно се роди и неговият враг,който се бори с новото явление-САЩ.
  Ние сме част от човечеството,но дали съзнаваме достатъчно ясно своята роля в света и дали изпитваме отговорност пред жертвите и пред бъдещите поколения?
  Само сълзи и свещи не е достатъчно.
  На какво ни научи този зловещ 11-ти септември?!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s