И аз бях на първия митинг на свободата

Дойдох от провинцията, сама с малката си 8-годишна дъщеря. Минахме през кордон от милиция и влязохме на площада. Помня, че дъщеря ми ме стискаше инстинктивно за ръката и все гледаше към милиционерите. Хората вървяха усмихнати с плакати в ръце. Дишахме с пълни гърди свободата, беше чудесно.

После имаше още много такива мигове. Това е нещо което не можеш да купиш с никакви пари. Голяма работа, че там някои зад гърба ни мишкували и си правили дребни сметки, че ни предавали. Радвам се, че съм участвала в тези събития.

В понеделника след митинга в голямото междучасие ни събраха в учителската стая и ОФ-председателката прочете протестна декларация срещу ония „екстремисти и лумпени“ в София. Предложи да се гласува и изпрати в София. Тогава попитах колегите били ли са там, видели ли са какво е било, че са готови да го осъдят. Казах им, че така могат да обесят някого без да са разбрали какво е направил. Настана гробна тишина, никой не смееше да ме погледне, вдигнаха ръка и се изнизаха гузни от учителската стая. А ОФ-деятелката ми се заобяснява, че така й били наредили.

От 50 човека аз бях против и две колежки, мои приятелки се въздържаха. После двете ги заведох на втория митинг. Беше много студено, молих ги да си тръгваме, но те бяха отворили такива очи, че не помръднаха, докато митингът не свърши.

(Разказ от анонимен читател в коментарите към темата Невероятен подем на човешкия дух)

Реклама

2 comments

 1. Елтимир

  Ах, какво еуфорично цвилене! И аз бях там. И какво от това? Още си пазя Декларацията на инициаторите. И това е по-важното. Защото сред тях са имената на Анжел Вагиненщайн, Стефан Продев, Румен Воденичаров… А пък Илия Минев без малко да бъде бит, защото искаше да говори. Едва го отървахме и после, след големия митинг отидохме в Южния парк, където си направихме малко митингче. След митингчето ние, хората на Минев се събрахме в ресторант „Камен дел“, а накрая – в дома на Иван Найденов – Байко, съратник на бай Илия и време оно. Ама тези подробности едва ли интересуват някого. Важното е да се героизира Десети Ноември. И инициаторите на Първия Митинг – Анжел Вагиненщайн, Стефан Продев, Румен Воденичаров…

 2. Ружа

  Елтимир,позволявам си да не се съглася с теб по причина,че смятам,че това не е еуфорично цвилене,а тъжна соната на несбъднататите ни надежди.Моля те,не бъди груб и признай,че и теб те боли от всичко това,което се случи в последствие и то няма нищо общо с онова,за което заляхме площадите.Всъщност ти признаваш,че едва не убиха Илия Минев тогава,защото не му дадоха думата,но сещаш ли се,че и на други места беше същото?Разбирам раздразнението ти,което намираш за лигаво,поради факта,че всичко това е вече преживяно и е зад гърба ти и сме напред с материала,но аз съм по-наивна от теб и смятам,ча на младите трябва да им се разкажат тези неща,за да могат да направят своята логическа връзка с измамените ни надежди и несбъдналите се мечти и отрезвяващата ни действителност.Не схванат ли логиката на нещата,с които се сблъскахме тогава,няма как да ни разберат и сами ще поставим бариерата между себе си и тях,а не бива.Ние трябва да изповядаме себе си,да признаем наивните си грешки,за да предпазим тях,нашите деца.
  Няма нежна революция,както не може да има грубиянска любов,нали?!
  Истината е,че ние не се плашехме за кожите си,щом предпочетохме да ни ги дерат по десет на година,а просто за негово Величество Живота,защото знаем цената му и знаем,че нищо не струва колкото живота,а те можеха да ни го отнемат.И го правеха.Правят го и сега.
  С уважение.Ружа
  Както е казал великият български поет и скулптор Атанас Далчев“Често пъти цинизма е форма на срамежливост“.
  Жив и здрав да си и пести силите си за ония,които точно имат нужда от тях.Тук сме все честни и наивни състрадалци.Със здраве и наздраве.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s