Народът моли “незаменимия цар-батюшка Путин” да остане на власт завинаги

Дали в Русия ще се възцари посткомунистическо-олигархична монархия ще разберем тия дни, до един месец. Там всичко е възможно, така че едва ли някой ще се учуди. Казусът е жесток, залогът – колосален: абсолютната власт в една огромна империя! Олигархията няма как да се откаже от този залог, опиращ до собственото й съществуване и за баснословни кражби. Всички знаят, че Русия едва ли скоро – или изобщо някога! – ще стане демокрация. „Батюшка Путин“ го искат за вечен гарант и са готови да го целуват навсякъде – както нашите подлизурковци, да речем, излизаха вече даже… гъза на своя идол, пожарникарят. Непоправими са, няма що: лошото е само, че все още има конституция, която трябва да бъде заобиколена по-безболезнено. Та да се остави поне видимостта за някаква пишман-демокрация. Ето как Медиапул описва варианта, който е най-вероятно да се разиграе:

Възможно е Владимир Путин да участва в изборите за президент в качеството си на депутат, след като подаде оставка от поста държавен глава. Това пише в четвъртък в. “Независимая газета”, като се позовава на източници от руската държавна Дума и администрацията на президента. Според изданието така Путин ще може да заобиколи закона, който забранява кандидатирането на предсрочни избори на президент, който не е довършил мандата си.

Източниците твърдят, че конституционната забрана един човек да заема президентския пост повече от два мандата поред, по този начин ще може да бъде избегната, тъй като Путин ще участва в изборната кампания в качеството си на обикновен депутат.

Замисълът е прост. Краят на парламентарните избори е след началото на президентската предизборна кампания. Ако Путин вземе депутатски мандат, което означава да подаде оставка като президент, не могат да бъдат обявени предсрочни избори за президент, защото вече ще са насрочени редовните избори за държавен глава.

В този случай за Путин няма да действа специалната законова норма, която забранява кандидатирането на предсрочни избори на предсрочно подал оставката си президент, чието решение е довело до тази извънредна кампания. По този начин ще бъде избегната и конституционната забрана един човек да заема поста президент на Русия повече от два мандата поред, защото Путин ще участва в избирателната кампания като обикновен депутат.

“Президентът се колебае, макар в обкръжението му да смятат, че няма друга възможност да бъде запазен като лидер на нацията”, е пояснил източник от администрацията на Путин.

Според информатора, Путин може даже да не вземе депутатски мандат, а просто в средата на декември да спусне указ за оставката си. “Естествено, това няма да стане просто така, а след като “Единна Русия” удържи на изборите на 2 декември оглушителна победа и масовото народно движение помоли самия президент да остане”, уточнил събеседникът пред изданието.

По думите му фундаментът на руската всенародна молба вече се гради и ще приключи след като на 21 ноември на стадион “Лужники” движението “Привърженици на Единна Русия” се слее с движението “За Путин!”, което се председателства от адвокат Павел Астахов.

Начинът, по който Путин, притиснат от покъртителната молба, се съгласява с неистовото желание на народа, може да бъде режисиран като предизборния конгрес на “Единна Русия” от 1 ноември, когато държавният глава беше атакуван от тъкачки, доячки и академици. “Това може да бъде нагласено като спонтанно решение след пряко съветване с народните маси”, казва източникът.

Туйто. Ето нашите шмекери как могат да осъществят по-дълго властване и на наш Гоце, най-близкий и сърдечний путиновий приятель. Ала той, горкият, се оказа съвсем безлик, та по-добре бат Бойко да стане и президент: и премиер, и президент едновременно да е, „оти он може“! Ще видим, шоуто почна вече в Русия, у нас се очертава да бъде не по-малко любопитно.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s