Мъдростта на гробаря и “правдата” на мъртъвците

Гледахте ли вчера новините на БТВ? Гледайте ги, бе, хора, не пропускайте, тия вече всеки ден правят такива жестоки простотии, че ако не бяха толкова грозни – и ако страната ни не беше в такова тежко положение! – човек можеше донасита да се смее. Аз се питам, има ли някакъв „мозъчен център“ тази телевизия, който специално и обмислено да прави тия изгъзици, или те си ги правят ей-така, съвсем импулсивно и спонтанно, сякаш си им идат отвътре тия простоии. Та ето вчера какво натвориха тия… юнаци и юнакини.

Някой взел, че откраднал… бюста на бай ви Тодор Живков от гробищата: леле, какъв ужас?! Да, и ето че, възмутена от поругаването на „гроба на първия партиен и държавен ръководител“, БТВ праща репортер, който да разговаря с един… гробар. за щастие това е оня исторически гробар, който навремето собственоръчно бил изкопал гроба на „непрежалимия другар“. Хубаво де, ама тия случки „съвсем случайно“ съвпадат с един вълнуващ юбилей: 50 години от заграбването от комуниста Тодор Живков на цялата власт в България! Ей, абе тия крадци на бюстове по централните гробища – абе няма ли пазачи на тия гробища бе?! – показват завидна политическа и историческа култура и начетеност: как пък прецениха да открадат бюста на „непрежалимия“ тъкмо в навечерието на светлата годишнина?! Е, БТВ пък, зарадвана извънредно от така щастливото стечение на обстоятелствата, ни ощасливи, като взе, на първо място, интервю от историческия гробар, а пък на второ място, направи анкета с… съвсем невръстни дечица за да ги пита кой е за тях… „другаря Живков“!!! Е те това вече е гениално, е те затова БТВ требе да се кандидатира за най-жълтата и просташка телевизия не само в българия, ами и у целио свет!!!

За гробаря кво да ви кажа: човечецът, разбира се, беше попитан за най-насъщния въпрос, който мъчи така нещастната българска душа: „Кога по-добре се живееше у нас, при бай Тодар, или после?“. Гробарят като че ли чакаше тъкмо този урок, зае замислена поза, и изтърси точно това, което е така мило на сърцето на целокупния български народец: при бай Тодар живеехме по-убаво!!! Представям си как пороища сълзи са потекли из очите на целокупната ни нация като си е спомнила едновременно пред телевизорите как хубаво са живели при Живков, как хубаво ги е хранил и поил „незабравимият“ и „велик“ ръководител на благоденстваща България. Ей, абе тия наводнения дали не станаха именно от сълзите на ревящия по Тодор Живков така сантиментален и малоумен наш целокупен народец?! Та гробарят с умиление на лицето си спомни как хубаво са живеели при Живков всички, а предполагам най-добре са живеели тъкмо… гробарите!

Щото тия от БТВ дават ли си сметка за дълбоката символика именно гробар да дава такива възвишени оценки за историята на толкова милата ни България?! Ами това е жестока метафора и такъв дълбок символ, че ето дори и аз, философът, дето уж ми е работата да тълкувам такива възвишени и всеобемни символи, сега немея от съзнанието за непосилността на задачата, пред която ме изправят тия умници от БТВ!

В очите на гробарите животът в Живкова България бил перфектен: а какъв ли е той в очите на мъртъвците?! Ами на живите… все още?! Ами на тия, които още има много да живеят, ала не къде да е, ами в една страна, в която гробарите казват и вещаят колко е лошо да се живее сега в нея, а пък мъртвите им поддакват из гробовете си.

И ето, мигом БТВ ни пренася при самото бъдеще на България, при невръстните дечица, които пита с въпрос кой е за тях Тодор Живков. И дечицата въртяха и сукаха, ама го докараха до туй, дето искаше да го чуе всяко носталгично българско сърце: „Т.Живков е велик… той е направил нещо голямо… хората живеели по-добре… пръв президент…“ Е, нито едно дете не се сети да каже, че Т.Живков е непрежалим за всяко малоумно българско сърце, децата не го казаха, аме БТВ поне ни го каза. Каза ни го с цялия този пропит от трагична носталгия спомен за „непрежалимия“, чиито гроб крадци били поругали тъкмо в навечерието на годишнината от заграбването на цялата власт от смешния простоват диктатор.

Но БТВ не е сама в тия комично-трагични напъни да се реабилитира Т.Живков, досущ по начина, по който сега в Русия реабилитират Брежнев и Сталин. Коритаровата Нова ТВ пък в „Часа на Милен Цветков“ беше домъкнала комуниста-политолог Гронев, който разказа умилителни спомени за… интелигентността на бай Тодор, за неговата „адаптивност“ – това е комунистически неологизъм, по този начин Гронев нарече селско-просташката хитрост на правешкото величие! – дори за „човечността на човека“, който в страшните дни след 9 септември 1944 година в качеството си на шеф на софийската милиция е избил толкова много невинни хора. Добре че беше Г.Лозанов там, та да опонира, макар и с половин уста. А пък внучката-дъщеря на Т.Живков, която е депутат от БСП сега – вие да сте чули роднини на Хитлер да са се подвизавали из най-висшите институции на следвоенна демократична Германия?! – на пленума на тази партия била рекла: ако беше дядо, той щеше да направи това и това! И публиката опиянена заръкопляскала, това за какво ви говори? Става дума за пленум на управляващата партия в момента, господа немислещи, господа кратуни?!

Пиша тия неща, защото това са симптоми на една сега течаща най-тъпа рекомунизация и реабилитация на комунизма, която е скандална в страна, член на Европейския съюз. Да бяхме Русия, нямаше да има нищо скандално и странно, но ний още сме България. Нищо че Гоце, пък, види се, и партията му искат да ни правят досущ като Русия. Друг симптом на тази пълзяща рекомунизация е това, че в масовото съзнание на опростачената нация телохранителят на Тодор Живков – бат Бойко – благодарение на олигархичните медии дорасна до нивото на спасител на нацията, беше превърнат в нов месия. Това вече съвсем не е безобидно: на мястото на откровените комунисти-носталгици по Живков и по комунизма се гласи да се намести един „простолюден комунист“ и типична мафиотска мутра, която просто за това че е прислугвала на Тодор Живков й се признава едва ли не династичното право да управлява България! Това е нетърпима простотия, не го ли усещате бе, сънародници-наивници?! Кога ще се разгневим най-после и да треснем с тежък юмрук по масата, ревейки: „Край, дотук бяхме, баста, прекратете издевателствата!!!“. Кога ще накараме наглеците да се разтреперят пак?!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s